fbpx

26 januari, 2021

Tips för dig som jobbar hemma

Hem » Blogg » Tips för dig som jobbar hemma

Tips för dig som jobbar hemma

Ungefär 30% jobbar hemma minst en dag i veckan enligt ny statistik från SCB. Det betyder att många som tidigare cyklat eller promenerat till sitt arbete går miste om rörelser och motion som det innan fått på köpet. Många saknar också bra kontorsstolar hemma vilket betyder att ergonomin blir lidande.

Så för att förebygga skador, smärtor och långtids stillasittande så listar vi fem tips för dig som jobbar hemifrån. 

5 enkla tips för dig som jobbar hemma

1. Stå upp

Försök att inte arbeta en hel dag sittande. De flesta har inte möjlighet till höjbara skrivbord hemifrån, men många har säkert ett gäng böcker, eller en flyttkartong. Bara fantasin sätter gränser på hur du kan höja din skärm och skaffa dig en stående jobbposition. Tänk på din hållning när du står upp så du inte anstränger ländrygg, nacke eller axlar. In med hakan, ut med bröstet och slappna av i axlarna.

jobba ergonomisk hemifrån

Exempel på en mindre bra arbetsställning.

 

2. Sitt på en pilatesboll

En pilatesboll boll kan du få för 150:- på valfri sportbutik och är ett effektivt och enkelt sätt att mixa upp arbetspositionerna under en dag. Svag mag- och ryggmuskulatur kan skapa problem med ryggen. När du sitter på en pilatesboll tvingas du jobba med bolen som stabiliserar ryggen. Du får också en bättre hållning över skuldra och axlar.

jobba-hemma-pilates

 

3. Gående lunch

Ring en vän som också jobbar hemma, lyssna på din favorit podd eller vrid upp volymen i lurarna med din favorit spellista i Spotify och ta en promenerande lunch om det är möjligt. Du samlar på dig lite extra fotsteg som du tidigare fått när du tagit dig till ditt arbete och förhoppningsvis lite d-vitaminer. Du bryter också av miljön du är i och får lite välbehövlig motion.

 

4. Rätt mus-placering

Mus och tangentbord ska ligga på ett kort avstånd från bordskanten.  Datormusen ska dessutom vara så nära mitten som möjligt så att din arm är riktad rakt framåt, eller mot mitten när du använder den. Musen bör även vara vinklad så att handen får en naturlig vila med lillfingret mot musmattan och tummen överst.

 

5. Byt positioner

Den nästa positionen är den bästa. Oavsett om du står, sitter på en stol eller på en pilatesboll är det viktigt att man varierar ställningarna under en arbetsdag. Försök att inte fastna vid en position bara.

Har du problem med stelhet eller smärtor kan det vara bra att boka tid för behandling och rådgivning. Vår medicinska massageterapi är sjukvårdande och hälsobefrämjande. Det är en djupgående massage som inriktar sig på att återfå och upprätthålla god fysisk funktion i samband med rörelse, aktivitet, hållning och hälsa. Vi erbjuder rådgivning och rekommendationer kring träning, kroppshållning, ergonomi, avspänningsövningar, stretch och egenvård.

 

Boka tid med en medicinsk massageterapeut här

« Tillbaka till bloggen