fbpx

MediYoga

Hem » Behandlingar » MediYoga

”Stilla sinnet, öka kroppsmedvetenheten och få ökad rörlighet, flexibilitet och styrka.”

Alexandre Gerey

Alexandre Gerey,
Certifierad med. massageterapeut och instruktör MediYoga


Yoga är en av de äldsta holistiska discipliner människan känner till. Genom årtusenden har människan anpassat yogan till den kultur och tid som varit. Från att ha varit en andlig väg till självkännedom, har yoga i västvärlden mer definierats och betraktats som en renodlad fysisk träningsform, en slags gymnastik – men det fysiska är bara en liten del av vad yoga är.

Vad är MediYoga

MediYoga kan definieras som en form av body-mind träning, en helhetsträning som stillar sinnet, ökar kroppsmedvetenheten och balanserar kroppens nerv- och hormonsystem men som också bidrar till ökad rörlighet, flexibilitet och styrka. MediYoga innefattar ett strukturerat system av pass och meditationer som fungerar brett för olika patientgrupper med specifika behov. Yogapassen har en tydlig struktur och innehåll. Genom en integrerad helhet av olika tekniker skapas terapeutiska effekter som utifrån yogans grundläggande intention verkar för en djup, direkt och energimässig balans på alla plan.

Vad hjälper MediYoga mot

Minskad stress är en övergripande faktor som påverkar de flesta sjukdomstillstånd och relaterar till de flesta aspekter av vår hälsa. Yoga och meditation, i synnerhet MediYoga har visat sig vara en av de mest effektiva verktygen för att hantera och minska stress.

Vanliga effekter som påvisas av minskade stressnivåer i forskning är:

  • Minskad huvudvärk/migrän
  • Sänkt blodtryck
  • Minskade muskelproblem
  • Minskad oro och ångest
  • Ökad koncentration
  • Ökat immunförsvar
  • Förbättrad symtom från magtarmkanalen

Hur fungerar Mediyoga

Med respekt för att all träning har potential att skapa balans och att felaktig träning kan skapa obalans så utgår MediYogan från ett tydligt recept. Struktur och guidning i hur verktygen används är av stor vikt för att optimera effekterna och den grundläggande balansen. De delar som ingår i övningarna i passen är andning, fysiska positioner, fysiska rörelser, ögonposition och ljud. Grunden och den röda tråden i träningen är andningen som är den del som tydligast knyter ihop de mentala och fysiska aspekterna. Kärnan i den tantriska traditionen är förståelsen för hur repetition påverkar, fysiskt och psykiskt. MediYoga är inget quick-fix utan en metod som kräver kontinuerligt utövande för bästa effekt. Utifrån tillstånd och bakgrund har vi alla olika förutsättningar för vilken dos av träning och nivå vi klarar av. Att hitta rätt nivå och balans i träningen under tid är avgörande för att uppnå ett gott resultat.

Skillnad mellan MediYoga och annan Yoga

MediYoga är en av hundratals olika yogaformer och är utformad utifrån den tantriska yogatraditionen, som är en av de äldsta former av yoga människan känner till. Mycket inspiration har hämtats från kundaliniyoga likväl som ayurveda, den mångtusenåriga läkekonsten samt med komponenter från traditionell kinesisk medicin. Allt förpackat och strukturerat för att kunna utföras i terapeutiskt syfte.

MediYoga har tagits in brett i den svenska vården bl.a. inom primärvård, hjärta, cancer, psykiatri, geriatrik och palliativ vård m.fl.

Vem kan utöva MediYoga

Alla är välkomna oavsett erfarenhet, nybörjare som erfaren utövare är andningen central och den funktion som styr övriga delar. Om du söker återhämtning och läkning för dina besvär eller om du vill förbättra din fysiska och mentala balans. MediYogan är till för alla och kan med fördel utövas av alla oavsett om man är frisk eller sjuk. Den terapeutiska inriktningen och utformningen av MediYoga som system och metod passar både frisk som sjuk eftersom den utförs utifrån de begränsningar som är, fysiskt, mentalt och emotionellt. MediYoga är idag en av de vanligaste yogaformerna i Sverige och går att träna över hela landet såväl inom sjukvården som på yogastudios, gym och friskvårdscenter.Relaterade blogginlägg