fbpx

15 maj, 2025

Dry Needling – effektiv smärtlindring med nålprecision

Hem » Blogg » Dry Needling – effektiv smärtlindring med nålprecision

Dry Needling – effektiv smärtlindring med nålprecision

Dry Needling är en välbeprövad behandlingsmetod som utvecklats av västerländska läkare för att lindra smärta och spänningar i muskler och bindväv. Trots att samma typ av nålar används som i traditionell akupunktur, är det en helt annan teknik – både i hur behandlingen utförs och hur man förklarar effekten.

Med hjälp av en mycket tunn, steril engångsnål går behandlingen ut på att stimulera specifika punkter i muskel- och bindväv – så kallade myofasciella triggerpunkter. Målet är att skapa en lokal neurologisk och biokemisk effekt: blodcirkulationen ökar, smärtsignaler till hjärnan störs och muskelfibrerna stimuleras till att slappna av.

Dry Needling används ibland som ett komplement till kiropraktisk behandling för att nå bästa möjliga resultat. Tillsammans ger de ett effektivt helhetsgrepp på besvär som:
• Muskelsmärta
• Huvudvärk
• Nack- och ryggsmärtor
• Tennisarmbåge och golfarmbåge
• Idrottsskador
• Piriformissyndrom och ischias
• Axelsmärta

Behandlingen går snabbt att genomföra. Du kan känna ett litet stick när nålen förs in, och om en triggerpunkt träffas uppstår ofta en kort, ofrivillig sammandragning i muskeln – en så kallad local twitch response. Denna känsla kan påminna om en lätt kramp, men är i övrigt relativt smärtfri.
Efter behandlingen kan du uppleva en viss ömhet, ungefär som träningsvärk, som brukar försvinna inom några timmar till ett par dagar. För de flesta krävs mellan 2 till 6 behandlingar för att uppnå önskad effekt.

Namnet Dry Needling kommer från att ingen vätska injiceras med nålen – till skillnad från wet needling, där man injicerar till exempel läkemedel. Metoden introducerades på 1980-talet av den amerikanska läkaren Janet G. Travell, en pionjär inom forskning om muskuloskeletal smärta.

Vill du veta mer om hur Dry Needling kan hjälpa just dig? Kontakta oss på kliniken – vi hjälper dig hitta rätt behandlingsupplägg utifrån dina behov.

 

« Tillbaka till bloggen