fbpx

4 november, 2019

Behandla och förebygg nackspärr

Hem » Blogg » Behandla och förebygg nackspärr

Behandla och förebygg nackspärr

Vaknat upp med krampkänningar i nacken, stel och öm samtidigt som det är svårt att röra på huvudet?

Då har du troligtvis drabbats av nackspärr. Vi tipsar om behandling och förebyggande åtgärder.

Nackspärr uppstår vanligtvis väldigt plötsligt utan synbar yttre orsak eller direkt skada. Oftast finns det bakomliggande orsaker som under tid utvecklat funktionsrubbningar i nackens muskler och leder. Det kan till exempel vara:

  • Spänning på grund av stress
  • Intensiv koncentration under tid
  • Obekväma arbetsställningar
  • Statiskt och ensidigt arbete
  • Dåliga förutsättningar vid sömn – dålig säng, madrass eller kudde.
  • Snabb häftig rörelse

Symptomen kommer ofta i form av krampkänningar och smärta, samt svårigheter att röra på nacken. Det gör oftast mer ont att vrida åt ena hållet än det andra.

Behandling av nackspärr

Värme och kyla

För somliga kan det vara skönt att inledningsvis lindra sin nackspärr med värme för att mjuka upp spänningen och lindra smärtan, till exempel med hjälp av en vetekudde eller halsduk. Behandling med kyla kan hjälpa till att dämpa inflammation i muskler och leder.

Rörelse

Under pågående nackspärr är det viktigt att vara i rörelse, som promenader och försiktig rörlighetsträning. Rörelse ger ökad blodcirkulation vilket påverkar kroppen och dess läkning positivt. Utövandet ska dock inte göra ont.

Extern hjälp

Om nackspärren besvärar och hindrar dig i vardagen är det bra att kontakta en kiropraktor som arbetar med muskulatur, leder och nervsystem.

Har du mycket ont i nacken, blir svag och får domningar i ena armen kan kiropraktorn göra en grundlig undersökning och och guida dig vidare. Om du i samband med stel nacke har feber och känner dig allmänt påverkad bör du kontakta en vårdcentral.

Bra övningar vid nackspärr

För att minska stelhet och smärta kan du göra följande övningar på egen hand under pågående nackspärr.

  1. Lägg dig på rygg med hakan mot halsen. Vrid huvudet försiktigt åt ena hållet och sedan åt andra. Stanna precis innan det börjar göra ont.När det börjar göra ont lägger du din hand mot kinden på den sida det gör ont. Därifrån försöker du pressa kinden mot handen i ca 10 sekunder. Vrid sedan över och gör samma sak på andra sidan.Upprepa upp till 20 gånger på varje sida, gärna flera gånger om dagen när du har nackspärr. Försök att öka rörligheten utan att det gör ont. Gör i så fall mindre.
  2. Placera en mjuk boll mellan pannan och en vägg. Rulla sen bollen i olika riktningar och upprepa rörelsen med bakhuvudet. Fokus är att få igång rörelsen genom skonsamma rörelser.

Förebygg nackspärr

En vanlig anledning till nackspärr är nedsatt uthållighet i nackmusklerna. Träning och rörelse är en oslagbar kombination för att balansera upp musklerna. Det är även av stor vikt att göra ergonomiska förändringar och se över sin arbetsmiljö för att skapa förutsättningar för en stark och stabil kropp.

Kombinationen av följande punkter ger dig goda förutsättningar att förebygga nackspärr.

  • Motion och rörelse, t.ex. gång, stavgång, gym och gympa
  • Styrketräna musklerna i nacken, magen och ryggen. Kiropraktor kan hjälpa dig att anpassa ett uppbyggande program för att stärka din kropp.
  • Stå och sitt i rätt position med huvudet rakt ovanför kroppen och håll blicken framåt
  • Undvik längre tids framåtböjning av huvudet
  • Regelbundna pauser med rörelse för att bryta statiska positioner
  • Skön säng och kudde, anpassat efter din kropp
  • Massage som kan hjälpa till att mjuka upp och öka blodcirkulationen i nackmusklerna
  • Med. massageterapi som kan hjälpa till att mjuka upp och öka blodcirkulationen i nackmusklerna. Om du har återkommande nackspärr, kan förebyggande behandling hos kiropraktor ofta hjälpa.

« Tillbaka till bloggen