4 november, 2019
Vaknat upp med krampkänningar i nacken, stel och öm samtidigt som det är svårt att röra på huvudet?
Då har du troligtvis drabbats av nackspärr. Vi tipsar om behandling och förebyggande åtgärder.
Nackspärr uppstår vanligtvis väldigt plötsligt utan synbar yttre orsak eller direkt skada. Oftast finns det bakomliggande orsaker som under tid utvecklat funktionsrubbningar i nackens muskler och leder. Det kan till exempel vara:
Symptomen kommer ofta i form av krampkänningar och smärta, samt svårigheter att röra på nacken. Det gör oftast mer ont att vrida åt ena hållet än det andra.
För somliga kan det vara skönt att inledningsvis lindra sin nackspärr med värme för att mjuka upp spänningen och lindra smärtan, till exempel med hjälp av en vetekudde eller halsduk. Behandling med kyla kan hjälpa till att dämpa inflammation i muskler och leder.
Under pågående nackspärr är det viktigt att vara i rörelse, som promenader och försiktig rörlighetsträning. Rörelse ger ökad blodcirkulation vilket påverkar kroppen och dess läkning positivt. Utövandet ska dock inte göra ont.
Om nackspärren besvärar och hindrar dig i vardagen är det bra att kontakta en kiropraktor som arbetar med muskulatur, leder och nervsystem.
Har du mycket ont i nacken, blir svag och får domningar i ena armen kan kiropraktorn göra en grundlig undersökning och och guida dig vidare. Om du i samband med stel nacke har feber och känner dig allmänt påverkad bör du kontakta en vårdcentral.
För att minska stelhet och smärta kan du göra följande övningar på egen hand under pågående nackspärr.
En vanlig anledning till nackspärr är nedsatt uthållighet i nackmusklerna. Träning och rörelse är en oslagbar kombination för att balansera upp musklerna. Det är även av stor vikt att göra ergonomiska förändringar och se över sin arbetsmiljö för att skapa förutsättningar för en stark och stabil kropp.
Kombinationen av följande punkter ger dig goda förutsättningar att förebygga nackspärr.