fbpx

30 juni, 2017

Har du ont i ryggen?

Hem » Blogg » Har du ont i ryggen?

Ryggproblem är en av våra vanligaste åkommor och kan påverka allt från din ork och styrka, till koncentration och sömn på grund av svåra smärtor. Ofta beror de på överbelastning vid tunga lyft eller felbelastning över lång tid. Läs om våra tips nedan hur du undviker ryggskott och andra ryggsmärtor i din vardag.

Kontorsarbete

Har du ett stillasittande arbete vid skrivbord och dator finns det all anledning till att optimera arbetsplatsen för att undvika problem med rygg och leder.

Datormus

Mus och tangentbord ska ligga på ett kort avstånd från bordskanten.  Datormusen ska dessutom vara så nära mitten som möjligt så att din arm är riktad rakt framåt, eller mot mitten när du använder den. Musen bör även vara vinklad så att handen får en naturlig vila med lillfingret mot musmattan och tummen överst.

Datorskärmarm

Skärmens avstånd bör inte överskrida en armlängds avstånd. Samtidigt bör den vara i vinkel snett nedåt så att du inte behöver titta upp och anstränga både ögon och nacke när du arbetar.

Kontorsstol

Dina knän bör ha avstånd från sätet så att blodcirkulationen fungerar obehindrat. Sitt mot ryggstödet i upprättposition med stöd för ländryggen.

Höj- och sänkbart bord

För att undvika förslitningsskador av stillasittande arbete är det bra om det går att höja skrivbordet så att du kan alternera mellan att stå och sitta under dagen.

Fysiskt arbete

Har du ett arbete med många tunga lyft är det stor risk för förslitningsskador om du inte använder kroppen rätt vid ansträngning. Därför borde du tänka följande vid varje lyft:

  • Stå bredbent
  • Böj knäna och håll ryggen rak
  • Håll tag i det du ska lyfta och sträck på benen
  • Håll objektet du lyft nära kroppen om du ska bära det vidare
  • Fortsätt att hålla ryggen rak

Dessutom är det viktigt att använda fotriktiga och bekväma skor i arbetet. I synnerhet på stumma underlag som betonggolv. Dåliga skor kan påverka hur du står och går, som i sin tur kan leda till ryggont.

Behandlingklient ryggproblem

Hos oss på ChiropraktikAkuten kan du få en rad olika typer av behandling för ditt ryggont, beroende på vad som orsakar smärtan. Vi kan bland annat utföra:

  • Kiropraktik
  • Medicinsk massage
  • Dry needling

När du upplever akut eller kronisk smärta bör du boka tid hos oss och låta våra utbildade medarbetare avgöra vilken typ av behandling som passar dina behov.

Stärk ryggen

För att din rygg ska hållas stark och smärtfri resten av livet bör du vara rädd om ryggen och tänka på hur du belastar den i din vardag. Framför allt bör du motionera ofta och stärka musklerna runt magen och ryggen med situps och ryggövningarna. Kontakta oss om du vill veta mer om hur du motverkar ont i ryggen.

« Tillbaka till bloggen