fbpx

13 juni, 2019

Kiropraktorn tipsar: Så jobbar du ergonomiskt

Hem » Blogg » Kiropraktorn tipsar: Så jobbar du ergonomiskt

Kiropraktorn tipsar: Så jobbar du ergonomiskt

Vi är många som upplever någon form av rygg- och nackproblem. Det beror ofta på dålig kroppshållning på jobbet. Men det finns saker du kan göra och förändra på din arbetsplats för att förebygga.

Här följer några bra tips från våra kiropraktorer!

Stå upp och jobba!

Att sitta ner och jobba framför datorn 8-9 timmar om dagen är belastande för ryggen. Har du möjlighet att höja skrivbordet och stå upp bör du börja med det.

Fördelarna med att stå upp är många: Bland annat undviker du korta, stela och svaga sätesmuskler. Dessutom undviker du sämre rörelseförmåga och kortare steg när du blir äldre.

Bestäm en testperiod och börja. Har du svårt att gå över till stående arbetsläge kan du börja med att stå upp en halvtimme för att sedan sitta en kvart, och växla fram och tillbaka. Därefter ökar du successivt tiden du står.

Ergonomisk matta när du står

Står du upp? Stå på en ergonomisk matta. Men innan du ställer dig upp, lägg två massagebollar under fötterna och rulla med fötterna. Rörelserna aktiverar blodcirkulationen som ger syre till musklerna i dina fötter. Det gör att fötterna mjukas upp. Ställ dig därefter utan skor – dina fötter ska ha direktkontakt med mattan.

Hur står du? Har du svårt att komma ihåg kroppshållningen kan du fästa en lapp i ögonhöjd som påminner dig.

Pilatesboll vid sittande arbete

Använd en pilatesboll/balansboll som sittstol – inte en bekväm kontorsstol. När du sitter ner i en vanlig kontorsstol blir du för bekväm i din hållning. Dessutom belastar du sätesmuskeln och ryggkotorna. Sitter du på en pilatesboll eller en balansboll aktiverar du musklerna i bålen, och fördelar belastningen jämnt. På så vis utsätter du ingen specifik del av din rygg för överbelastning.

Massagebollar på ömma punkter

Ha små massagebollar i närheten. Vid nack- och ryggsmärtor masserar du lätt den ömma ytan med bollarna. Vid knölar, placera bollen eller bollarna mot en vägg. Tryck därefter kroppen mot bollarna. Behåll positionen en stund tills knölarna har släppt. Repetera vid behov.

Rörelse och variation på kontoret

Vår kropp är skapt för rörelse, belastning och variation. Om vi växlar mellan att stå och sitta kan produktiviteten öka med 46%! Höj- och sänkbara skrivbord är bra för rygg, axlar och nacke och minskar risken för problem med hjärt- och kärlsjukdomar.

Ta en bensträckare runt huset för att få igång sätes- och benmusklerna. När du byter position och kroppshållning håller du musklerna igång. På så vis undviker du stelhet.

Stretcha!

Sträck på dig och stretcha en gång i timmen. Det förebygger trötthet och stelhet i kroppen. Det gör även skillnad för koncentration, energi och humör. Stretching förbättrar tankeförmågan!

« Tillbaka till bloggen