fbpx

26 februari, 2020

Så blir du av med huvudvärk

Hem » Blogg » Så blir du av med huvudvärk

Så blir du av med huvudvärk

Huvudvärk? Kom den plötsligt eller byggdes upp under en längre tid? Spänningshuvudvärk eller migrän – oavsett förstör huvudvärk lätt dagen och är inget man vill ha. Vi tipsar om förebyggande åtgärder och behandlingar som hjälper.

Problem med återkommande huvudvärk? Boka tid hos oss

Varför får man huvudvärk?

Huvudvärk kan uppstå av många anledningar. Det kan till exempel vara på grund av stress, sjukdomar, muskelspänningar, synfel eller vätskebrist. Kanske bär du omkring på en väska som är för tung. Det i sin tur gör musklerna spända och kan slutligen orsaka spänningshuvudvärk. Om du gnisslar tänder kan även det vara en anledning till att huvudvärk uppstår under natten. Huvudvärk kan också komma om du sitter framför en dator hela dagen och anstränger ögonen, men även om du befinner dig på en plats med dålig luft och dåligt ljus.

Tips! Skriv ner när du har huvudvärk. Då kan du lättare kartlägga vad som kan vara orsaken till det.

De vanligaste typerna av huvudvärk

Det finns många olika typer av huvudvärk som uppstår av olika anledningar. Oftast är de lindriga, men vid kronisk huvudvärk bör man uppsöka vård. De ofta förekommande typerna av huvudvärk är:

  • Spänningshuvudvärk
  • Migrän
  • Sjukdomsrelaterad huvudvärk vid t ex. bihåleinflammation
  • Ansträngningsutlöst huvudvärk

Spänningshuvudvärk kan komma plötsligt och sitter ofta vid tinningarna. Värken är ofta lindrig och går över på några timmar.

Migrän är en ofta ärftlig sjukdom med återkommande anfall av kraftig huvudvärk, som kan hålla i sig i någon dag. Man är extremt känslig för ljud och ljus och det är ofta vanligt att man bli illamående och drabbas av yrsel. Detta på grund av att det blir en störning i balansorganet.

Vid bihåleinflammation sitter värken runt pannan och ögonen. Värken blir kraftig på grund av trycket som uppstår av inflammationen. Bihåleinflammation uppstår vanligtvis i samband med en kraftig förkylning.

Vid kraftig fysisk ansträngning, kan en förhöjning i blodtrycket uppstå. Då kan man uppleva en väldigt intensiv smärta på båda sidorna av huvudet, en så kallad ansträngningshuvudvärk. Smärtan är oftast kortvarig och släpper gradvis efter att ansträngningen upphört.

Vad hjälper mot huvudvärk?

Oftast går spänningshuvudvärk över på någon timme om man dricker vatten och vilar. Även yoga eller olika avslappningsövningar kan ha lindrande effekt. Om du inte tycker att något hjälper, finns även olika professionella behandlingar tillgängliga som har visat sig ge bra resultat.

  • Kiropraktisk behandling är ofta väldigt effektiv som behandling av huvudvärk och kan indirekt hjälpa även mot migrän.
  • Massage är bra mot huvudvärk, då kroppens naturliga må-bra-hormoner utlöses och lindrar smärtan.
  • Fysioterapi eller sjukgymnastik kan vara ett bra hjälpmedel vid muskelspändhet.
  • KBT-behandlingar har visat sig effektiva då man kan lära sig släppa det negativa tankemönstret, som kan vara en stressfaktor.

Kan jag förebygga huvudvärk?

Något som kan hjälpa i förebyggande syfte mot huvudvärk, är att till exempel se till så att du sover ordentligt. Då får kroppen chans att återhämta sig under natten och risken att man vaknar upp med spänningar minskar.

  • Regelbunden motion är bra – blodcirkulationen ökar och musklerna blir mer avslappnade.
  • En så enkel sak som att se över sina kostvanor kan underlätta mycket. Kanske saknar du vissa näringsämnen.
  • Drick vatten!
  • Se även till att du finner mikrostunder i vardagen för lugn och ro att varva ner med lite meditation och avslappning.

« Tillbaka till bloggen