fbpx

28 mars, 2019

Så vårstädar du trädgården utan ryggont

Hem » Blogg » Så vårstädar du trädgården utan ryggont

Så vårstädar du trädgården utan ryggont

Våren är här! Dags att vårstäda trädgården. För dig med gröna fingrar innebär årstiden inte bara mildare luft och jord under naglarna – att rensa i rabatter och ställa fram utemöbler kan även innebära felbelastning för ryggen. Men gör du rätt är det balsam för själen.

En enda felbelastning kan utlösa ryggskott. Resultatet blir svår smärta i ländrygg och säte, vilket begränsar din rörlighet. När du drabbas av en låsning i ryggen påverkar det nervsystem och muskulatur kring lederna. För att njuta i trädgården hela sommarhalvåret är det viktigt att förebygga detta. Bra rörlighet i lederna och mjuka upp spänningar i musklerna för att förhindra olyckan. Väl ute i trädgården gäller det också att vara smart.

Belasta ryggen rätt vid trädgårdsarbete

Bygg en stark bål

Bålen är A och O för en stark och hållbar rygg. Tänk på att använda magmusklerna när du lyfter och anstränger kroppen i obekväma positioner. Tänk ergonomiskt!

Uppvärmning innan du börjar

Ett bra tips för att förbereda sig inför trädgårdsarbete är att värma upp kroppen innan. Stretcha eller gå en kortare promenad för att få upp pulsen och värma upp musklerna. Framför allt, glöm inte att njuta av solen och allt det gröna som ögat får uppleva efter en lång och kylig vinter.

Håll ryggen rak

I trädgårdsarbete är det vanligt att man står på knä. Tänk då på att inte böja ryggen alltför mycket. Att hålla en böjd ryggposition för länge kan resultera i att lederna i ryggen till slut låser sig.

Lyft rätt

Tänk på din ergonomiska hållning när du lyfter tunga saker. Ta stöd av benen, inte ryggen, när du lyfter tungt. Håll verktygen nära kroppen för att inte belasta axlar och handleder.

Kratta rätt

Undvik att spänna axlarna när du krattar i trädgården. Om du spänner dig tröttnar musklerna och du tappar motivationen snabbt. Byt grepp ofta för att få variation i ditt arbete.

Använd rätt hjälpmedel

Var noggrann med att inte överbelasta kroppen med tunga spadar och verktyg som inte känns rätt för dig. För att upprätthålla hållningen och undvika belastning på knäna när du ska rensa i rabatterna – använd en liten trädgårdspall att sitta på! Tänk även på att avlasta ryggen genom att luta en hand på knät istället för att böja helt. Ett bra tips är också att använda sig av en mindre tung vattenkanna.

Vi hjälper dig gärna om du behöver besöka en kiropraktor, fysioterapeut eller medicinsk massageterapeut för att förhindra skador eller att en skada förvärras. Vi vägleder och behandlar dig så att din kropp ges de bästa förutsättningarna att nå sin fulla potential och du kan njuta av att vara ute.

ChiropraktikAkuten är din kiropraktor i Malmö. Här förbättrar vi din hälsa genom att arbeta med kroppens leder, muskler och nervsystem. Vi erbjuder hälsofrämjande och sjukvårdande behandling för att återfå och upprätthålla god fysisk funktion i samband med rörelse, aktivitet, hållning och hälsa.

 

Kontakta oss

 

« Tillbaka till bloggen